Saturday, October 1, 2011

Nädal 4. Sotsiaalsed võrgustikud

Pean tõdema, et ei ole kunagi sotsiaalsetes võrgustikkes osalemise vastu huvi tundnud - kontot oman vaid ühes neist, milleks on venelaste seas populaarseim "Odnoklassniki.ru" ehk "Klassivennad", ja sedagi vaid sellepärast, et ei tahtnud omal ajal kutset ignoreerida.

Teisest küljest - abikaasaga saime kokku üksnes tänu tutvumisvõrgustikule...
  • Identiteet. Nagu ka kõigil teistel sotsiaalvõrgustikel, omab iga siinne kasutaja profiili, mis sisaldab vähemalt tema pilti ning infot vanuse, geograafilise asukoha ning külastatud koolide kohta.
  • Kohalolek. Kasutaja staatust näidatakse reaalajas, võimalikud on vaid "online" ja "offline" variandid, kuigi juurde on võimalik osta ka "nähtamatu" staatust, mille puhul külastusi peitakse teiste kasutajate eest.

    Huvitav on jälgida, kuidas tavaelu harjumused ja loomud (näiteks piilumise tahe) veebis kajastuvad: kuigi võiks oletada, et ühele inimesele ei lähe kunagi vaja mitut profiili, siis tegelikult registreerivad paljud ennast ka väljamõeldud nimede all, et saada külastada teisi kasutajaid "anonüümselt".
  • Suhted. Nagu ka mujal, käib suhete määramine sõbranimekirja kaudu, mis on teistele avalik. 
  • Vestlused. Veebikeskkonna kaudu on võimalik kõikide kasutajatega (mitte ainult sõpradega) tekstisõnumite abil reaalajas suhelda, kirjavahetuse ajalugu säilib seejuures igavesti. Igal "klassivennal" on ka isiklik "foorum", mis on pigem seina moodi, mille peale igaüks saab midagi avalikult kribastada.
  • Rühmad. Otseses mõttes rühmitamist "Klassivendadel" pole, kuid saab määrata suhe tüübi (näiteks kas tegemist on klassivennaga, perekonnaliikmega või abikaasaga).
  • Reputatsioon. Kasutajate fotosid võib 5-pallisel skaalal hinnata, lisaks on ka tasulise hinde "5+" ning virtuaalsete kingituste tegemise võimalus.
  • Jagamine. Pildialbumid on vaikimisi kõigile nähtavad, kuigi soovi olemasolul saab neid vaid sõpradele lubada. Kõiki tegevusi (foorumisse kirjutamist, sõprade lisamist, staatusteksti muutmist jt.) kajastatakse  sõprade avalehtedel.

No comments:

Post a Comment