Sunday, November 20, 2011

Nädal 10. Paragrahvi-papi ja Interneti-põnn: intellektuaalomandi hiilgus ja viletsus

Selles postituses tuleb hinnata intellektuaalomandi ja autorikaitse hetkeseisu.

Autorikaitse suuremaks probleemiks on Interneti globaalsus ja selles teostatavate toimingute vabadus ja kiirus - kui teada saab üks, saavad teada kõik, ning ükski karistusmehhanism ei ole füüsiliselt võimeline informatsiooni levikut piirata. Isegi siis, kui tegemist on mingi kindla firma omanduses puhtalt elektroonilisel kujul oleva kinnise "know-how" infoga, alati leidub sisemisi "reetureid", kes on valmis kas mõõduka rahasumma eest või sportliku huvi pärast seda lekitada.

Veeb on võrk, mitte hierarhiline struktuur, ning sellepärast ei saagi siin olla ei täiuslikku tsensuuri ega kontrolli - teisisõnu igasugused katsed seadusi täita on alati hukka mõistetud.

Mis aga puudutab tarkvara patenteerimist, siis nõustun käesoleva teema õppeartiklis toodud väitega, et see pidurdab tarkvara arengut. Erinevalt patendisüsteemi esimestest aastatest, kus teadmisi tuli kaitsta vaid paari konkurendi (tootja) eest, näeme praegu hoopis vastupidist olukorda: tootmisesse ehk arendamisse on kaasatud sadu tuhandeid huvilisi. Loovuse jõud on palju tugevam ning ei talu enda piiramist.

No comments:

Post a Comment