Monday, November 28, 2011

Nädal 12. Jagamiskultuur: motivatsioon, ärimudelid ja häkkerieetika

Seekord tuleb tuua omapoolset hinnangut Eric Steven Raymond'i artiklile "How To Become A Hacker", ehk "Kuidas häkkeriks saada".


Juba lugemist alustades on tunda, et autor kirjutas artiklit kirega, ning häkkerlus on tema jaoks sama loomulik kui hingamine. See on manifest, mis ei heida oskamatust või liiga lõdva pühendumust lugejale ette, vaid kutsub kaasa lööma, tehes seda rangelt, kuid sõbralikult. Kui tahad pingutada ja pingutad, jõuad edasi.

Põhiideeks on pidevalt arendada endas huvi uute teadmiste omandamise ja rakendamise vastu, ning üritada oma elu üha mitmekesisemaks muuta. Siin minu arust peitubki põhiline raskus - kuigi paljud on Raymond'i "häkkerluse skaalal" oma oskuste poole pealt mingi kindla tasemeni tõusnud, on nende edaspidine arengusoov kas külmunud või igapäevaste murede lahendamisele ära kulunud. Täismahus artikli punktide täitmise jaoks tuleb kas alustada varakult, või siis ohverdada mõnda elu "traditsioonilistest" koostisosadest.

Ausalt öeldes, innustas see artikkel ka mind kohe tegutsema hakata ja mõelda taas küsimusele: aga mida mina olen siiani jõudnud ära teha, ja mida oskan - ja KAS oskan? Peaks suutma öelda "ei" rutiinile.

No comments:

Post a Comment